Tips bij ontwerp
Bestrating moet functioneel zijn, maar ook in het geheel van een tuin passen. Het karakter van een tuin wordt bepaald door het gebruikte materiaal. In een natuurlijk aangelegde tuin horen materialen met een natuurlijke uitstraling zoals (oude) gebakken klinkers, natuurstenen (kinderkopjes), trommelkasseien, grind en veldkeien. In een strakke tuin zullen de bestratingmaterialen de lijnen van de tuin accentueren, tegels van natuursteen of beton zijn hiervoor uitstekend geschikt.

 

Aandachtspunten bij het ontwerp
• Laat u allereerst goed adviseren door onze medewerkers en/of de uiteindelijke verwerker.

• Denk van te voren goed na over het gebruik van de bestrating. Wanneer er bijvoorbeeld veel met fietsen overheen gereden wordt verdient het in verband met bandensporen aanbeveling om een donkere tegel uit te kiezen.

• Wanneer u langwerpige materialen gebruikt zorgen deze ervoor dat uw tuin breder of langer gaat lijken, de tegels dan uiteraard wel in de juiste richting verwerken. Wanneer u kiest voor een wildverband maakt dit de tuin speelser en levendiger.

Aanleggen van een terras
De aanleg van een terras is iets wat alle aandacht verdient. Het terras moet namelijk echt een plek worden waar u kunt genieten van uw tuin en/of van de zon. Eerst wordt een logische plaats gekozen, een plaats welke goed bereikbaar is vanuit het huis en die een goede aansluiting heeft met de rest van de tuin.

Laat de maat en de vorm afhangen van de functie, die u aan het terras wil laten toekennen. Voor een terras met een tafel en vier stoelen is een afmeting van 300 x 400 cm voldoende.
Een rond terras geschikt voor vier personen, moet tenminste een diameter van 350 cm hebben. Per persoon rekent men er gemiddeld 3 m2 bij, advies is om over de grootte goed na te denken een te klein aangelegd terras zorgt anders nog jaren voor irritatie.

Aanleggen van een pad
Een pad vormt de verbinding tussen twee, van elkaar afliggende plaatsen. Bijvoorbeeld tussen twee terrassen of tussen de stoep en het huis. Soms betreft het een looppad naar het schuurtje of de route naar de achteruitgang. Het paadje ligt er vaak voor de gezelligheid om lekker door de tuin te lopen langs bloeiende hortensia's, achter hoge coniferen langs en weer voorbij de volière naar het hoofdterras. Voor paden geldt een beetje hetzelfde als voor terrassen: je legt ze bochtig, grillig of juist kaarsrecht.

De opsluiting van een stenen paadje is ook te maken met een betonband of een rollaag. Zorg ervoor dat de rollaag ± 2 cm lager gesteld wordt als de stenen van het paadje. Een steen in lengterichting zorgt voor een mooie afsluiting van het overdwars gelegde halfsteensverband. Opsluitbanden zijn er in verschillende diktes, voor een normaal pad en terras zijn die van 6x15x100 cm of 6x20x100 cm prima geschikt.

De breedte van een tuinpad is gemiddeld 80 tot 120 cm breed dit is afhankelijk van het doel en de gebruiksintensiviteit.

Aanleggen oprit
Aan een oprit worden zwaardere eisen gesteld en eigenlijk spreekt het voor zich dat er dus zwaarder bestratingmateriaal moet worden gebruikt. Als leidraad voor de oprit dient u bestratingmateriaal te gebruiken met een minimale hoogte van 6 cm
(hoe hoger de bestrating hoe sterker de belastbaarheid). U dient voor een goede degelijke randomsluiting te zorgen, gemaakt van bijvoorbeeld betonranden of palissaden (banden).
Een auto heeft een oppervlakte nodig van 200 x 500 cm, wanneer u twee auto's naast elkaar op uw oprit wilt zetten moet u uitgaan van een breedte van tenminste 5 meter. Vaak is de oprit nog wat breder zodat er gemakkelijk langs gelopen of gefietst kan worden.