Aftrillen sierbestrating

Niet alle sierbestrating kan worden afgetrild. Sommige producten zijn namelijk uitgerust met bepaalde kenmerken om te voldoen aan esthetische verwachtingen. wanneer men een terras wil met een strakke uitstraling is dit mogelijk met stenen of tegels die zo uitgevoerd zijn dat zij dit effect genereren. Dit betekent bijvoorbeeld dat er geen facet of velling (schuin randje) kantje aan de steen of tegel zit. Of dat deze geen afstandhouder heeft aan de zijkant. Voor een zo strak mogelijk resultaat worden deze tegels koud tegen elkaar gelegd. e.e.a. heeft tot gevolg dat wanneer met een trilplaat het terras wordt aangetrild de stenen of tegels beschadigen.
Ook kunnen stenen of tegels soms vanwege hun dikte niet worden afgetrild bijvoorbeeld bij natuursteen tegels van slechts 3 cm dikte of beton siertegels van 4 of 5 cm dik.

De volgende sierbestrating kan dus niet worden afgetrild:

Sierbestrating van 100x100
Sierbestrating van 4 of 5 centimeter dik.
Sierbestrating welke bedoeld is om strak tegen elkaar te liggen (zonder facet of velling)

Kalkuitbloei

Wat is kalkuitbloei?
Aan het oppervlak van beton of metselwerk is soms een witte uitslag zichtbaar, die kalkuitslag of kalkuitbloei wordt genoemd. Deze kalk wordt gevormd bij de verhardingsreactie van cement met water. En wordt door vochttransport in de poriën naar het oppervlak gebracht. Ondanks alle zorgvuldigheid bij de productie van beton en de uitvoering van betonwerk, is dit verschijnsel niet volledig uit te sluiten. Kalkuitslag heeft geen negatieve invloed op de sterkte of de duurzaamheid van een constructie. Bovendien verdwijnt de uitslag op langere termijn vaak vanzelf. Een termijn voor de verdwijning is niet vooraf te stellen.

Is kalkuitslag te voorkomen?

Kalkuitslag, in welke vorm ook, zal niet optreden als er van buitenaf geen water bij het jonge beton komt. Op een droog betonoppervlak zal dus geen kalkuitslag ontstaan. Dit lijkt op zich vrij simpel, maar in de praktijk is het niet altijd gemakkelijk het beton droog te houden.

Veel betonproducten worden gedurende het begin van de verharding in klimaatkamers geplaatst. Doel is een zodanige vroege sterkte te krijgen, dat de producten kunnen worden getransporteerd, opgestapeld en verpakt, zonder dat er schade ontstaat. Bij pas gestorte betonproducten begint kalkuitslag al met het gevaar voor condensvorming.

Wanneer deze producten in klimaatkamers verharden, mag het verschil tussen de temperatuur van het verse beton en de temperatuur in de vochtige klimaatkamers niet te groot zijn, omdat vocht uit de lucht op het relatief koude betonoppervlak kan condenseren. Na de eerste verharding in klimaatkamers blijft het jonge beton gevoelig voor kalkuitslag, omdat het verhardingsproces immers nog maar enkele uren aan de gang is. Om ook in deze fase de hinderlijke kalkuitslag op jong beton te voorkomen, moeten we direct contact met water van buitenaf zo lang mogelijk uitstellen. De beste remedie is de betonproducten enige tijd onder een beschermende dakconstructie op te slaan en te zorgen voor voldoende ventilatie.

Bij bestratingelementen zoals stenen en tegels ontstaat juist in deze fase de kalkuitslag. De producten worden in pakketten gestapeld en precies op de plaatsen waar de producten tegen elkaar aankomen, bestaat gevaar voor condensvorming. De kalkuitslag manifesteert zich veelal in het midden. Aan de randen, waar het beton verder is uitgedroogd, is geen kalkuitslag zichtbaar. Er geldt dus: als er geen water op het oppervlak is, dan is er geen kalkuitslag. Dit is, zeker in ons klimaat, nooit te garanderen.

Kalkuitbloei

Verwijderen van kalkuitslag
Vooropgesteld dat ernstige kalkuitslag niet fraai is, moeten we ons realiseren dat het verwijderen van kalkuitslag niet eenvoudig is. Daarom is het wellicht raadzaam in eerste instantie niets te ondernemen. Vaak zal blijken dat het betonoppervlak na verloop van tijd een steeds gelijkmatiger uiterlijk krijgt.
Kalkuitslag kan mechanisch worden verwijderd met een roterende staalborstel. Nadeel van deze behandeling is de slijtende werking, waardoor niet alleen de kalk verdwijnt maar ook een deel van de textuur. Bovendien bestaat het gevaar dat fijne staaldeeltjes op het betonoppervlak achterblijven, waardoor roestachtige vlekken kunnen ontstaan. Bovendien is er de kans dat oppervlakken die op deze wijze zijn behandeld, naderhand opnieuw last krijgen van kalkuitslag.

Op welke wijze de kalkuitslag ook te lijf wordt gegaan, de behandeling is zelden voor de volle 100 % effectief. Dikwijls blijven de behandelde plekken door een afwijkende structuur toch zichtbaar. Het middel kan daardoor wel eens erger zijn dan de kwaal.

Voor een optimaal resultaat bij verwijderen van kalkuitbloei een van onderstaande procedures volgen afhankelijk van de mate van kalk;
A; voor lichte mate van kalk, minst schadelijk voor materiaal Tegels reinigen met Antikal kalk verwijderaar wat ook gebruikt kan worden voor badkamer enz.

1-Droog materiaal inspuiten met antikal.
2-Enkele minuten laten inweken.
3-Met borstel goed inborstelen.
4-Nog even laten inweken en afspoelen met voldoende water.
B; voor zwaardere mate van kalk, licht schadelijk voor materiaal.
1-King fix Kalk verwijderaar verdunnen met 50% water.
2-Met borstel goed inborstelen.
3-Enkele minuten laten inweken nogmaals borstelen.
4-Afspoelen en uitborstelen met voldoende schoon water.
C; bij extreme mate van kalk, schadelijk voor materiaal.
1- Materiaal eerst licht bevochtigen.
2- King fix puur met drukspuit over materiaal aanbrengen tot het schuimt.
3- Met borstel goed inborstelen.
4- 1 minuut laten inweken en nogmaals borstelen.
5- nog 1 minuut laten inweken en vervolgens met veel water afschrobben.

Groene aanslag en zonlicht

Een veel gehoorde ergernis is groene aanslag op terrastegels of groen mos tussen de klinkers van de stoep of oprit. Juist als de dagen donkerder en korter worden en er veel regen valt, is groene aanslag bij veel mensen een probleem. De mossen en algen houden vervolgens het water vast wat het probleem alleen maar verergert. Een hardnekkig en veelvoorkomend probleem, maar hoe kom je er vanaf?

Een veel gebruikte methode om van mos en algen af te komen is het gebruik van bleek oftewel chloor. Chloorwater is echter zeer schadelijk voor het milieu en is ook zeer agressief voor de omliggende beplanting. Een ander oplossing die je steeds vaker ziet is de hogedrukreiniger. Dit is met afstand de makkelijkste en snelste manier om van de groene aanslag af te komen, zonder het gebruik van chemische middelen. Het resultaat is echter vaak maar van korte duur. Door de kracht van de hogedrukreiniger wordt de structuur van de tuintegels en klinkers aangetast. Het oppervlak wordt poreuzer en ruwer waardoor mossen en algen juist veel meer kans krijgen. Resultaat... de groene aanslag komt nog sneller terug! Natuurlijk zijn er nog allerlei andere chemische middeltjes op de markt die mos en algengroei kunnen verwijderen, maar zoals gezegd zijn deze niet al te best voor milieu en gezondheid. Gelukkig zijn er ook een groot aantal natuurlijkere manieren om groene aanslag van je stoeptegels te verwijderen.

Groene aanslag duikt meestal op op vochtige plekken waar de zon weinig schijnt. Terrastegels of klinkers die in de schaduw liggen, hebben al snel een groene gloed te pakken. Het maakt eigenlijk niet uit wat het materiaal is van de bestrating: tegels, klinkers, hout, beton... allen zijn gevoelig voor de groene aanslag. De beste aanpak is de omstandigheden te doorbreken die mos en algen veroorzaken, waardoor het onkruid minder kans krijgt. Kijk bijvoorbeeld of je de afwatering kunt verbeteren door het terras iets op te hogen of aflopend te maken. In een dicht begroeide tuin kan snoeien ook een goede oplossing zijn. Waar veel zonlicht op de bestrating valt, zal deze sneller drogen en zal de aanslag snel verdwijnen. Ook kunt u denken aan het Impregeneren van uw bestrating. Voor delen van impregneer is dat water niet meer in de steen trekt en algen een voedingsbron meer hebben.
Stoeptegels en klinkers schoonmaken met azijn

Het schoonmaakmiddel voor een duurzaam huishouden is natuurlijk azijn! Dit ouderwetse schoonmaakmiddel blijft verrassen. En wat blijkt... ook in de tuin! Azijn, huishoud- of schoonmaakazijn, is het aanvalsplan als het gaat om de verwijdering van groene aanslag. Het aanvalsplan luidt als volgt: Veeg je terras of oprit goed en zorg dat deze zoveel mogelijk vrij is van bladeren en vuil. Vul een emmer met azijn en water (1 liter azijn en 1 liter water) en schrob vervolgens de hele bestrating van voor tot achter. Spuit vervolgens het terras niet af en laat het water met azijn opdrogen. Deze methode werkt het beste op een zonnige dag zodat de azijn goed in de tegels kan trekken. Je zult zien dat in de weken erna de groene aanslag en mos langzaam zullen verdwijnen. Hardnekkige plekken kun je nog even inspuiten met een plantenspuit gevuld met azijn. Voor onderhoud is het vervolgens verstandig om iedere keer na het vegen even te schrobben met het azijnwater zodat mos en algen geen kans meer kunnen krijgen.

Groene aanslag te lijf met afvalwater

Wat ook een veel gehoorde methode is, is het gebruik van het afvalwater van het reinigen van je huis. Bijvoorbeeld de emmer met allesreiniger die je hebt gebruikt bij het schoonmaken. Voorwaarde is wel dat je biologische schoonmaakmiddelen gebruikt om het milieu zoveel mogelijk te ontzien. Je kunt ook kiezen voor een combinatie van groene zeep en soda. Een effectief schoonmaakrecept en geheel afbreekbaar. Om het effect te vergroten kun je nog wat Biotex poeder toevoegen en oplossen. De extra enzymen in de Biotex zorgen ervoor dat de groene aanslag snel verdwijnt. Een ander middel waarover we laatst hebben gehoord, maar waar we zelf geen ervaring mee hebben, is om het kokend afgietsel van aardappelen over de groene aanslag te gooien. Even inweken en schrobben maar. Mocht je hier positieve resultaten mee hebben, laat het ons dan weten!

Las van algen en mos? Schrobben, vegen, schrobben...

Zand is een uitstekend schuurmiddel. Door regelmatig te vegen en te schrobben met wat extra zand op de tegels en een sopje zullen mos en algen zich op de terrastegels niet thuis voelen en verdwijnen. Brekerzand, zand wat wordt gebruikt bij het invegen van nieuwe bestrating, is vrij scherp waardoor het extra schuurt.

Impregneren

Na het schoonmaken van u bestrating kunt u uw bestrating impregneren. Het is heel simpel u spuit met een drukkan de impregneer op de bestrating ongeveer 0.25ltr t/m 0.50ltr, na een korte droog tijd kunt u uw bestrating weer vol op gebruiken. U bestrating zal veel minder snel groen worden van algen of soms helmaal niet.

Eerst uitproberen

geldt dat het verstandig is deze eerst uit te proberen op een klein stukje voordat je begint. Dit om te kijken of bijvoorbeeld de azijn geen rare, verkleurende uitwerking heeft op je tegels. In principe moet het eigenlijk altijd goed gaan, omdat de meeste genoemde middelen niet erg agressief zijn.
Kortom er zijn genoeg duurzame alternatieven om de groene aanslag te lijf te gaan. Mocht je zelf ook nog goede ervaringen of tips hebben om de oprit of het terras vrij te houden van mos en algen, laat het ons hieronder dan weten!